Code 95: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

code 95

Veel mensen hebben een rijbewijs. Ze gebruiken het om met een auto de weg op te kunnen, bijvoorbeeld naar hun werk toe of op vakantie. Er is echter ook een groep mensen die beroepsmatig rijden. Dat wil zeggen: ze verdienen hun geld als chauffeur van goederen of personen. Daarvoor heb je een code 95 nodig.

code 95

Code 95: wat is het?

De code 95 is een aantekening op het rijbewijs dat je al hebt. Wanneer je beroepsmatig rijdt met een voertuig waarvoor je een rijbewijs C of D nodig hebt, dan moet je een code 95 erbij halen. Deze aantekening toont vakbekwaamheid en kan alleen als aanvulling op een bestaand rijbewijs gehaald worden. Het is dan ook nodig eerst een ander rijbewijs te halen. 

Chauffeurs

De code 95 is verplicht voor iedere chauffeur die in Europa rijdt of voor een Europees bedrijf rijdt. Het is een manier  waarop we als EU proberen te zorgen dat iedereen die de weg opgaat de juiste kennis heeft om veilig en goed te handelen. Met name omdat deze categorie vooral rijdt in erg grote voertuigen, is die extra  veiligheid belangrijk. Het gaat hier onder andere om vrachtwagenchauffeurs maar ook mensen die bijvoorbeeld een grote bus rijden. Dat is een stuk moeilijker dan rijden met een auto en dus vraagt het om veel extra kennis. Bovendien moet je met die code 95 aantonen dat je ook alle wet- en regelgeving kent die relevant is voor jouw beroep als chauffeur in Europa. 

Code 95 halen

Je kunt de code 95 halen door een praktijktoets en een theorietoets te halen. Dit doe je net als bij andere rijbewijzen via het CBR. Vaak regelt je werkgever dit, en zijn de kosten ook voor de werkgever. Hetzelfde geldt voor de nascholing die je elke vijf jaar moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *