Drie shovels getest

Een shovel is een makkelijk apparaat op en rond het erf. Een zegen voor je rug, gezien het het zware werk eenvoudig uit handen neemt. Een shovel is een echte alleskunner dankzij allerlei aanbouwdelen. Met een handomdraai transformeer je je maaier naar een frees of pallet vork.

Maar tussen de apparaten zitten nogal wat verschillen. Niet alleen in formaat en gewicht, maar ook in aandrijving en besturingsopties. Ook de prijzen kunnen flink uit een lopen. Wanneer leveranciers een shovel te koop zetten, adverteren ze met bruto verkoopprijzen exclusief btw. In deze blog vergelijk ik vijf modellen met elkaar.

JCB 403

Beginnend met het kleinste model van het Engelse bedrijf JCB: de JCB 403. Dit model is voorzien van rijmotoren, wat inhoudt dat er geen sprake is van doorlopende assen. In plaats daarvan heeft ieder wiel zijn eigen motor. Een ritje maken op dit vlotte apparaat is daarom redelijk tricky. Het apparaat heeft maar één versnelling, wat het in kleine ruimtes moeilijk maakt jezelf rond te manoeuvreren. De hefhoogte en het zicht op de bak zijn goed, maar het besturingssysteem tijdens het wisselen van de bak vergt veel handigheid. De meeste onderdelen zijn vanaf de bovenzijde eenvoudig te vervangen, wat het onderhoud eenvoudig maakt. Kortom, hoewel de snelwissel lastig in gebruik is, is de JCB 403 een prima apparaat met genoeg power om ieder klusje op je erf op e knapen.

Mustang Al 306

Nieuw in de shovel industrie is het Amerikaanse merk Mustang. Deze nieuweling is netjes afgewerkt en erg compleet, met onder meer een dashboard, handgas en rijpedaal. De AL 306 behaalt een snelheid van 20 km per uur. Dankzij de combinatie van voetgaspedaal en rijpedaal kan je eenvoudig nauwkeurig rijden. Ook op het hefvermogen van De Mustang is niets aan te merken. De machine heeft een armsteun die extra steun. Zodoende kan je eenvoudig de giek besturen, zonder last te hebben van trillingen van de machine. Alledaags onderhoud is eenvoudig te verrichten. Maar voor groter onderhoud of het vervangen van motorolie zijn niet alle delen goed bereikbaar.

Kramer 350

De Kramer is een product van het Duitse bedrijf Wacker Neusonn. Hoewel het apparaat met 1.560 kilo de lichtste uit de test was, scoort hij niet minder dan zijn zwaardere collega’s. De Kramer heeft een pittige motor die je eenvoudig achterin je stoel drukt. Ook heeft dit model geen knikbesturing maar een vierwielenbesturing. Dat maakt de shovel erg stabiel. Een nadeel van dit model is het gebrekkige zicht. Je zit erg laag op de machine. Aan de achterkant is deze beperkt door de diepe zitplaats en hoge motorkap. Hoewel de 350 je dus een vertrouwd gevoel geeft, mis je alternatieve besturingsmogelijkheden om in kleine ruimtes te werken.

Al met al maakt de compleetheid, de eenvoudige besturing en goede prijs van de Mustang AL 306 deze tot de winnaar van deze test.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *