Naast het verlagen van de kosten voor koeling en verwarming van huishoudens en het verlengen van de levensduur van het dak, helpen groene daken ook bij tal van stedelijke milieuproblemen: ze filteren regenwater, helpen de stadslucht te koelen en te reinigen en helpen overstromingen te voorkomen. En ze voegen een vrolijk vleugje groen toe dat kan worden gewaardeerd door degenen die vanuit hogere huizen en gebouwen op het dak neerkijken.

Groen daken gedefinieerd

Het ontwerp van groen daken is veel meer dan op het eerste gezicht lijkt: van bovenaf zie je misschien een uitgestrekt gebied van groeimedia of kiezelstenen bezaaid met kleine plantjes. Maar de echte actie vindt plaats in de lagen tussen het lommerrijke oppervlak en het dak.

Een extensief groendak wordt als een kleed over een strook dak gelegd waar mensen niet veel op lopen. Als je van beneden naar boven door een stuk groendak loopt, zul je een speciaal membraan vinden dat het dak zelf bedekt. Deze onderlaag is ofwel een heet aangebracht met rubber bekleed asfalt ofwel een koud aangebrachte laag van synthetisch rubber, die in combinatie met een wortelafstotend materiaal is ontworpen om te voorkomen dat vocht en wortels het dak beschadigen.

Een extensief groendak is super onderhoudsarm. De droogtebestendige planten die op deze groene daken worden gebruikt, doen het prima met regenwater en hebben na vestiging geen aanvullende bewatering nodig, behalve in extreme omstandigheden. Ze hebben meestal een of twee keer per jaar wieden nodig.

Voordelen voor jou

Groene daken kunnen huiseigenaren besparen op koel- en verwarmingskosten. De lommerrijke bedekking van een groendak helpt de lucht te koelen door verdamping, door schaduw te bieden en door een lichter gekleurd oppervlak te vormen dan het donkere dak eronder. In de zomer kan een huis met een groendak het koeler houden dan een huis met warmte-absorberende zwarte dakpannen, waardoor er minder energie wordt verbruikt voor airconditioning. In de winter kan de isolatie van het groendak ook de verwarmingskosten helpen verlagen.

Voordelen voor de planeet

Groen daken zijn ook een prima oplossing voor het milieu. Stedelijke waterwegen raken gedeeltelijk vervuild doordat vallend regenwater van niet-poreuze trottoirs, daken en parkeerplaatsen en rechtstreeks in waterwegen in het gebied loopt. Groene daken kunnen tot 90 procent van de regen die erop valt absorberen. Hun lagen filteren dat water en verwijderen verontreinigende stoffen voordat het water zijn weg vervolgt naar beken en rivieren.

In de zomer kan een woning met een groendak de lucht in de stad koeler houden. De uitgestrekte donkere oppervlakken in sterk ontwikkelde gebieden zijn verantwoordelijk voor het ‘stedelijk hitte-eilandeffect’, waarin veel steden twee tot tien graden Fahrenheit warmer zijn dan het omliggende platteland, wat de smog verergert en de kosten voor airconditioning en het energieverbruik opdrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *