Hoe kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen?

U kunt het verzuimprobleem op de werkvloer niet helemaal oplossen. Werknemers zullen om verschillende redenen van tijd tot tijd ongepland verzuim hebben.

Maar er zijn nog steeds verschillende manieren waarop u de aanwezigheid van werknemers kunt verbeteren. De meeste hebben betrekking op het creëren van een gezondere werkomgeving en het stellen van duidelijke aanwezigheidsregels. Hier zijn de beste strategieën die u kunt gebruiken om het ziekteverzuim van werknemers te verminderen:

1. Creëer een duidelijk aanwezigheidsbeleid

Uw werknemers moeten precies weten wat er van hen wordt verwacht in termen van aanwezigheid. In uw beleid moet daarom worden vermeld hoe medewerkers verzuim moeten melden, hoe uw bedrijf ongeoorloofd verzuim opvolgt en wat de gevolgen zijn bij overmatig verzuim. Om ervoor te zorgen dat uw polis serieus wordt genomen, moet u deze bovendien consequent handhaven.

2. Beloon een goede opkomst

Het implementeren van een beloningsregeling voor werknemers met een goede aanwezigheidsregistratie is een uitstekende manier om hen een extra stimulans te geven om naar het werk te gaan. Maar wees voorzichtig met deze en onthoud dat er volkomen legitieme redenen kunnen zijn om afwezig te zijn, zoals ziektes. Daarom mag het beloningssysteem de werknemers die verzuim hebben verontschuldigd niet bestraffen.

3. Pak ongeoorloofde afwezigheden onmiddellijk aan

U moet verzuim behandelen volgens uw aanwezigheidsbeleid en consequent zijn bij het uitdelen van consequenties. Het aanpakken van ongepland verzuim gaat echter niet alleen over het uitdelen van sancties. Je moet ook begrip hebben voor en ondersteuning bieden aan je medewerkers. Probeer de reden achter hun afwezigheid te achterhalen, misschien hebben ze een probleem waarmee u ze kunt helpen.

In dat opzicht is een goede praktijk om te introduceren het werkhervattinggesprek. Dit helpt de werknemer om terug te keren naar zijn rol, toont aan dat het bedrijf om zijn personeel geeft en vermindert het risico op herhaald verzuim. Enroutebv.nl is de specialist op het gebied van verzuim als u meer wilt weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *