Kiezen voor een elektrische fiets

Als er iets is waar Nederlanders goed in zijn, dan is het wel fietsen. De meeste Nederlanders leren al op vier of vijfjarige leeftijd fietsen en fietsen vanaf dat moment hun hele leven. We pakken de fiets naar school, fietsen naar onze vrienden, naar sport, naar werk, naar studie, naar dat feestje enzovoorts. En daarnaast gaan we ook nog eens fietsen op vakantie. Zoals elke toerist in Amsterdam weleens verteld is, zijn er meer fietsen dan mensen in de stad. Ditzelfde is waarschijnlijk ook waar voor andere steden zoals Utrecht en Rotterdam. In de afgelopen jaren is er desondanks een verandering opgetreden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een elektrische fiets aan te schaffen. Maar wat is een elektrische fiets precies en wat zijn de voordelen?

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen aan een elektrische fiets. Bovenal is het comfortabel. Dankzij de elektrische ondersteuning fiets je licht en gemakkelijk. Natuurlijk is het in Nederland fijn fietsen wanneer er geen wind is en de zon schijnt. Maar zo zit ons land niet in elkaar. Regelmatig zitten we op de fiets met zware wind tegen en/of regen. In dat geval is het heel fijn om een elektrische fiets te hebben. Daarmee kun je gemakkelijk door tegenwind heen en ook zo een heuvel op. Een elektrische fiets is dan ook heel erg fijn voor langere afstanden. Daarom nemen veel Nederlanders de elektrische fiets ook mee op vakantie. Een elektrische fiets is ook erg snel. Je haalt gemakkelijk snelheden van 25 kilometer per uur voor langere periodes. Daarom is een elektrische fiets niet alleen een alternatief voor je fiets, maar ook voor een brommer of scooter. Dit brengt ons bij het laatste belangrijke voordeel, een elektrische fiets is milieuvriendelijk. Zeker ten opzichte van bijvoorbeeld een auto of scooter. Accu’s van elektrische fietsen kunnen vaak gerecycled worden. Je kunt een elektrische fiets heren of een elektrische fiets dames aanschaffen.

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan elektrische fietsen. Ze zijn bijvoorbeeld best duur in de aanschaf. Alhoewel er exemplaren zijn voor onder de duizend euro zul je bij een luxer exemplaar vaak rond de 2000 of 3000 euro gaan zitten. Omdat een E-bike nu eenmaal wat ingewikkelder in elkaar zit, is onderhoud en repareerwerk ook duurder. Zeker in steden worden fietsen nog weleens gestolen en een dure E-bike is natuurlijk helemaal aantrekkelijk om te jatten. Zorg er daarom zeker voor dat je ook een fietsverzekering afsluit bij de aanschaf van je nieuwe elektrische fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *